onsdag 25. juli 2012

Garantert plassmangel

Artikkelbilde
Studiestedene har rekordstor pågang, men boligbyggingen har ikke holdt tritt. Ved flere studiesteder fikk du tidligere hybelgaranti som ny student, men fra i år er det slutt.

Samordna opptak forteller om rekordhøye søkertall til høyere utdanning. Samtidig er det flere enn noen gang før som tildeles studieplass.
Studentboliger er det verre med, og tusener står på venteliste. Selv i byer hvor du tidligere var garantert bolig kan du måtte finkjemme markedet for å finne en hybel.
– Ikke gi opp! Hos Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus (SiO) står det for øyeblikket 3824 studenter på venteliste for bolig. Kommunikasjonsdirektør Nina Langeland råder likevel studenter som ikke har fått plass til ikke å gi opp.
– Det vil alltid bli litt forandringer frem mot semesterstart. Noen av de som har fått tildelt bolig har kanskje ikke fått studieplass, og vil derfor måtte si fra seg boligen også, forteller hun.
Hos SiO er både utenlandske og førsteårsstudenter prioritert, siden disse vil ha vanskeligere for å finne et sted å bo på egen hånd.
– Dessuten løsner det alltid litt på høsten, og ventelister kortes ned etter hvert som studenter finner leiligheter på det private markedet. Vi oppdaterer også ventelistene jevnlig, og sjekker om søkere fortsatt ønsker å stå oppført der, sier Langeland.
Søker i januar. Langeland forteller at flere studenter begynner å lete etter studentboliger over et halvt år før studiestart. For de som har vært senere ute kan det være lurt å sjekke med venner og slektninger om de kan få et sted å bo – i alle fall midlertidig.
– Vi har søkere som kommer i januar og februar for å finne bolig med innflytting i august. Det er nok lurt, og jeg vil råde neste års studenter å begynne å tenke på bolig når de begynner å tenke på utdanning, sier hun.
– Søk tidlig, og ikke gi opp – tidspunktet du søker på avgjør også hvor du blir stående på listen, er Langelands råd.
Rekordstor pågang. Hos Studentsamskipnaden i Bergen (SiB) ble 1475 av deres over 3500 hybelenheter ledige i høst. Dette byr på utfordringer, da de fikk godt over dobbelt så mange søkere som ledige boliger.
– Vi opplever rekordstor pågang i år, og spesielt økningen fra utenlandske søkere er sterk. 1052 internasjonale studenter har fått garantert plass, som gir 423 boliger til fordeling på de nye norske studentene, forteller kommunikasjonsrådgiver Kristin Torsteinson i SiB.
Med andre ord er det rundt to tusen søkere på studentboliger i Bergen som må belage seg på å finne en bolig på det private markedet.
Krisemadrass. Studentsamskipnaden har også et krisetilbud gjennom hele august til studenter som ikke har fått et sted å bo.
– Også i år tilbyr vi overnatting på madrass i sovesal, så ingen studenter skal måtte bo på gaten eller i telt. Dette tilbudet gjelder studenter som søker bolig hos SiB, eller som venter på innflytting i en av våre hybler. I fjor benyttet rundt 30 studenter seg av dette tilbudet, forteller Torsteinson.
Hos SiB var søknadsfrist for hoveduttaket 31. mai, og hovedtildelingen ble gjennomført i juni. Utover hovedtildelingen tildeles boliger dersom de skulle bli ledige. Studenter som har fått bolig, men ikke studieplass, har frist til mandag 23. juni for å si opp denne og få depositum tilbake.
Ingen garanti i Nordland. Studentsamskipnaden i Narvik har 325 studentboliger, og akkurat nå er det om lag 30 studenter på venteliste. Selv om dette er en annen størrelsesorden enn i storbyene merker samskipnaden en økning.
– Vi er i full gang med boligtildeling nå. Ordinær søknadsfrist for studentboliger var i mai, og vi tildeler boliger fortløpende gjennom sommeren, sier Edel Nakken, boligkonsulent i Studentsamskipnaden i Narvik.
– Vi formidler også kontakt mellom private utleiere og studenter på vår nettside. Det er et veldig velutviklet privat leiemarked i Narvik i tillegg til studentsamskipnaden, og jeg har aldri hørt om noen som ikke kunne begynne å studere her fordi de ikke fikk et sted å bo, forteller hun.
Strammere marked. Høyskolen i Narvik har tidligere år reklamert med at ferske studenter var garantert et sted å bo, men det gjør de ikke i år. Nakken forteller at det henger sammen med boligmarkedet i byen generelt.
– I år er det færre private som har kontaktet oss for å få formidlet kontakt enn tidligere, og ting tyder på at også i Narvik er det et strammere boligmarked enn før. Ventelistene er også noe lengre i år enn i fjor, sier Nakken.
Også i Bodø er det et merkbart press på boligmarkedet. Avisen an.no  melder at Universitetet i Nordland og Studentsamskipnaden i Bodø siden 2006 har garantert boliger til nye studenter i byen, men at det nå er slutt på dette.
På grunn av høy byggeaktivitet i byen leies mange boliger ut til bygningsarbeidere, og det er økt tilstrømning av utenlandske studenter som kvoteres inn i studentboliger. I Bodø står 400 studenter på venteliste nå, og flere ventes frem mot studiestart, melder avisen.
Dine Penger har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med informasjonssjef Kjell Pedersen i Studentsamskipnaden i Bodø uten å lykkes.

Hentet fra: dinepenger.no
Karl Kristian Havik