mandag 23. juli 2012

Støre: 22. juli blir aldri mer en vanlig sommerdag

UTVIKA (VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at 22. juli aldri mer vil bli en vanlig dag på kalenderen. Spesielt ikke den første 22. juli etter terrorhendelsene. 

- SPESIELL FØLELSE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre var besøkte Utvika søndag morgen. I dag vil AUF-ere og pårørende og etterlatte reise over til Utøya. Foto: Kyrre Lien / VGUtenriksministeren - som var på Utøya dagen før terrorfredagen i fjor - besøkte Utvika i morgentimenen 22. juli i år.

- Det er en veldig spesiell følelse å være her, på dette stedet, og se over til Utøya ett år etter, sier utenriksministeren til VG, i det vi følger han til svabergene med utsikt over Tyrifjorden til øya.

- Jeg tror alle i Norge kjenner på at dette er en spesiell dag. At vi er delt i å tenke på det som hendte for ett år siden, og samtidig at vi også tenker på hvor langt vi har kommet på det året som siden har gått. Jeg har i dag tenkt på ordtaket «tiden leger alle sår», at det ikke er sant, men at tiden allikevel gjør noe med oss. At vi kan bruke tiden. Vi sa i fjor at Norge fortsatt skal være gjenkjennelig etter det som skjedde. Ett år etterpå mener jeg at vi fortsatt er det. Gjenkjennelig.

Støre skal på minnegudstjeneste i Hole kommune senere i dag.

Han forteller at han håper etterlatte og andre berørte får markert sine kjære på en verdig måte på øya.

De første båtene med berørte har allerede begynt å gå. AUF skal ha sitt arrangement på øya midt på dagen, mens foreldrene skal ha sin seremoni i ettermiddag.

Verdig dag

- Kan en dag som dette være fin?

- Det er vanskelig å bruke ordet fint. Men det kan bli en verdig dag, en dag hvor de som er direkte berørte får minnet sine på den måten de ser for seg, sier Støre.

- 22. juli vil aldri mer bli en vanlig sommerdag. Og den første 22. juli etter at terroren skjedde, blir helt spesielt. Mange av foreldrene har vært på øya før, men selve årstidspunktet i ettermiddag vil nok oppleves sterkt for mange. Det øyeblikket er unikt. Det er viktig at vi viser vår støtte, og at alle støtter opp om de som trenger det, fortsetter utenriksministeren.

Støre innrømmer at dagen i dag er kontrastfylt, og kan utløse mange følelser. Også sinne.

- Å henfalle til å berøve livet til unge mennesker utløser sinne, men det er andre følelser som bringer oss videre.

Hentet fra: vg.no
Karl Kristian Havik